ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ελένη-Χριστίνα Σταμοπούλου

Το Σινέ-Ελλάς σε συνεργασία με την ΕklogesProductions παρουσιάζει το κοινωνικό δράμα: «Χωρίς Αυτοδυναμία».

Η πιο δακρύβρεχτη ιστορία πόνου και προδοσίας μετά το «Μάνα γιατί με γέννησες» και το «Αμάρτησα για το παιδί μου».

Πρωταγωνιστούν:

Στο ρόλο του αρχηγού του πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ και νυν Δεν-Ξέρω-Πια-Τι-Στην-Ευχή-Είμαι κόμματος, ο Βαγγέλης.

Στο ρόλο του παραλίγο πρωθυπουργού, ο Αντώνης.

Και στο ρόλο του κακού, ο Αλέξης, ο ωραίος Μπρούμελ.

Έκτακτη εμφάνιση: ο ένας και μοναδικός ΦΩΤΗΣ!

ΘΑ ΚΛΑΨΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΣΑΣ!

Λίγα Λόγια για το έργο

Ο Βαγγέλης συνέρχεται στην εντατική ενός δημόσιου νοσοκομείου και προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε. Καθώς αναρρώνει, η μνήμη του επανέρχεται σιγά-σιγά. Σ’αυτό τον βοηθά και ο φίλος του Αντώνης, που ξημεροβραδιάζεται στο προσκεφάλι του και παρακαλά την Παναγιά την Κανάλα να κάνει καλά τον Βαγγέλη και να κάψει εκείνον τον άθλιο που μπήκε ανάμεσα τους και τους χώρισε.

Εντωμεταξύ,ο Βαγγέλης, στο κρεβάτι του πόνου,αναπολεί το παρελθόν, τότε που αυτός και ο φίλος του ο Αντώνης, πιασμένοι χέρι-χέρι (χωρίς Καρατζαφέρη) ορκίστηκαν πάνω από το μνήμα του αρχηγού και μέντορα τους, Γιωργάκη. Ορκίστηκαν να συνεχίσουν και να υπερασπισθούν, και με τη ζωή τους ακόμα, το έργο Εκείνου, του Μεγάλου, του Τεράστιου ηγέτη-ποδηλάτη-κωπηλάτη-αθλητή. Για το χατίρι το δικό του και για τη σωτηρία της πατρίδας, άφησαν στην άκρη προσωπικές διαφορές, όνειρα  και φιλοδοξίες και ενωμένοι, σα μια γροθιά, χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και βροντοφώναξαν:«Όχι! Η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ, και το Αιγαίο στα ψάρια του» και ρίχτηκαν στη μάχη. Πολεμώντας άγρια και λυσσαλέα,όρμησαν στο τέρας της φοροδιαφυγής και το ξεκοίλιασαν, πάλεψαν με την Λερναία Ύδρα της διαφθοράς και της έκοψαν όλα τα κεφάλια και τα οπίσθια. Με την βοήθεια του Θείου από την Αμερική και τις ευλογίες της Αγγέλας, προστάτιδας των ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (και των μικρών), άφοβα και ατρόμητα έδωσαν μάχες πολλές και σε πολλά πεδία ταυτόχρονα, και θα κέρδιζαν τον πόλεμο αν δεν έμπαινε ανάμεσα τους εκείνος….

Εκείνος, ο Αλέξης, το τρίτο πρόσωπο, που τους πήρε τη μπουκιά από το στόμα, την αυτοδυναμία από τα χέρια, που τους στέρησε τη χαρά να σταθούν όρθιοι και ευθυτενείς και να αναφωνήσουν «Νενικήκαμεν» και μετά να πέσουν τ’ανάσκελο ως άλλοι Φειδιππίδες.

Ποτέ δεν θα ξεχνούσε τη στιγμή που ένα παιδαρέλι, αμούστακο ακόμα, κάθισε απέναντι του χαμογελώντας ειρωνικά. Ακόμα δεν έχει καταλάβει – και ίσως να μην καταλάβει ποτέ – τι του βρήκε η Ελλάδα  και τον προτίμησε. Πφφ! γυναίκες, σκέφτηκε. Εντάξει! ‟Είμαι νέος”, έπρεπε να το παραδεχτεί, ‟αλλά κοκκαλιάρης και ο άντρας πρέπει να έχει τα πιασιματάκια του”, σκέφτηκε, ‟να πιάνει τη πέτρα και να τη στύβει. Αλλά τι τα θες; Έτσι είναι η ζωή και πώς να την ξεγράψεις;”

Εκείνος, ο Αλέξης, που εκείνο το καταραμένο βράδυ ήλθε πίσω από τις λέξεις, και έγινε η αιτία που βρέθηκε στο θάλαμο της εντατικής, έτσι ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει κανείς, με 13,5% πίεση, και απέξω ο φίλος του, συμπολεμιστής και συνοδοιπόρος, Αντώνης με 18,5% να κλαίει και να οδύρεται και να αγωνιά για το μέλλον. Και ενώ σκεφτόταν αυτά και η καρδιά του έτρεμε σα φύλλο στο βοριά, εμφανίστηκε μπροστά του ένας άγγελος με τη μορφή του Φώτη: «Μη φοβού Ευάγγελε!» του είπε «ο Σόιμπλε μετά Σου! Αυτή την ύστατη ώρα με έστειλε να Σε βοηθήσω γιατί το έργο Σου είναι ωραίο και ο σκοπός Σουιερός. Προχώρα λοιπόν και μη φοβού Ευάγγελε!» και μετά χάθηκε..

Και ο Ευάγγελος συνήλθε, και έβγαλε φωνή μεγάλη, και αναφώνησε:

“Vedi, Vindi, Vinci”

Όμως θα κρατήσει η χαρά του Βαγγέλη; Το popolo θα εκτιμήσει επιτέλους τις θυσίες τις δικές του και του Αντώνη; Και η καρδιά του θα αντέξει τα χτυπήματα της μοίρας;

Η συνέχεια επί της οθόνης.

Σημείωση

Εισιτήρια καθώς επίσης και χαρτομάντιλα, για να σφουγγίζειτο φιλοθεάμον κοινό τα δάκρυα του, διατίθενται στην είσοδο. Εντός της αιθούσης, ποπκόρν και αναψυκτικά.

About akalfopoulou

Author of three poetry collections, a book of essays, Ruin, Essays in Exilic Living, and most recently, A History of Too Much (Red Hen Press 2018).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s