Αγάπη μου, να σου εξηγήσω… Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Σταμοπούλου Ελένη

 

Αγάπη μου, να σου εξηγήσω: δεν είναι αυτό που νομίζεις… Πουλάκια κάνουν τα μάτια σου και έχεις παρασθήσεις.

Δεν είναι οι άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια και τις στοές – άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν μία ταυτότητα, μια δουλειά, ένα σπίτι και που σήμερα δεν έχουν τίποτα. Ούτε, βέβαια, οι εθελοντές που έτρεχαν μέσα στο χιονιά νυχτιάτικα για να τους μοιράσουν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα μπας και καταφέρουν να τους κρατήσουν ζωντανούς.

 Δεν είναι οι άποροι που συνωστίζονται, καθημερινά όλο και περισσότεροι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής για ένα πιάτο φαί και ένα κομμάτι ψωμί.

 Δεν είναι οι άνεργοι που κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι, στέκονται στις ουρές του ΟΑΕΔ για να πάρουν 360 € κρατώντας στο ένα χέρι τη κάρτα ανεργίας και στο άλλο τον λογαριασμό της ΔΕΗ και προσπαθούν να υπολογίσουν πόσα επιδόματα χρειάζονται για να πληρώσουν το χαράτσι.

 Δεν είναι τα «περήφανα γηρατειά» του Ανδρέα Παπανδρέου που τους έκοψαν τις συντάξεις και τα επιδόματα και που τώρα πρέπει με ό,τι τους απέμεινε να πληρώσουν φάρμακα, λογαριασμούς και να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους που έχουν χάσει, αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον το μισό εισόδημα τους.

 Δεν είναι τα παιδιά στα σχολεία που λιποθυμούν από ασιτία, ούτε και οι μερίδες φαγητό που τους μοιράζονται όπως τον καιρό της κατοχής.

 Δεν είναι οι νοικοκυρές μπροστά στα ράφια των supermarket που κοιτούν με απορία τις τιμές να ανεβαίνουν συνέχεια και που καλούνται κάθε μέρα να παραστήσουν τον Μεσσία για να ταΐσουν την οικογένεια.

 Αλλά είναι ο κύριος Καλοχαιρέτας* που θα σε ανακαλύψει προεκλογικά όπου κι αν είσαι. Ο κύριος Καλοχαιρέτας που δεν έχει χρώμα ούτε και σαφή πολιτική ιδεολογία. Θα ανοίξει τον χάρτη και θα σε βρει -και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτείς – και θα σου έρθει χαμογελαστός μεσα στο ακριβό του αυτοκίνητο, που εσύ πλήρωσες, από τον κακοφτιαγμένο δρόμο, που εσύ πλήρωσες, για να σου σφίξει το χέρι. Ο κύριος Καλοχαιρέτας που τόσα χρόνια έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα και μοίραζε τις επιδοτήσεις σε φίλους, γνωστούς και τσιράκια και που καλεί τώρα εσένα να τις πληρώσεις. Ο κύριος Καλοχαιρέτας που όσο κι αν έφαγε δυστυχώς δεν έσκασε, θα έρθει στο χωριό σου σέρνοντας πίσω του και την κυρία Καλοχαιρέτα, με τα τακουνάκια της και την Prada τσάντα της, ίσως και κάνα δυο καλοχαιρετάκια για να μαθαίνουν το επάγγελμα.

 Τότε μην ξεχάσεις να πάρεις τη σημαιούλα σου και να στηθείς στη σειρά να σε χαιρετήσει – δια χειραψίας παρακαλώ – και να σου πει ότι η υπόθεση σου «τελείωσε». Ίσως να βρει  και μία θέση στο δημόσιο για το παιδάκι σου που έχει δύο πτυχία και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και που είναι άνεργο. Γιατί πώς θα γυρίσει στο χωριό να βόσκει πρόβατα ή να μαζεύει ελιές, επιστήμων άνθρωπος?

Και θα τον ψηφίσεις ξανά γιατί ξέρει πως να χαϊδεύει τ’αυτιά σου με ψεύτικα λόγια και λάγνες υποσχέσεις.

Και μετά θ’αναρωτιέσαι ποιός φταίει για την κατάντια μας.

 

*Κύριος Καλοχαιρέτας από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Φτώχεια και Αριστοκρατία» (1959) . Στο ρόλο του βουλευτή Καλοχαιρέτα ο Απόστολος Αβδής.

About akalfopoulou

Author of three poetry collections, a book of essays, Ruin, Essays in Exilic Living, and most recently, A History of Too Much (Red Hen Press 2018).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s