Να του θυμίζετε να αναπνέει

της Ελένης Σταμοπούλου

«Να του θυμίζετε να αναπνέει» ήταν η εμπευσμένη θεραπεία που σύστησε ο πνευμονολόγος, τον οποίο κάλεσε εσπευσμένα η εντατική μονάδα του καρδιολογικού τμήματος (ΚΕΜ) στο Σισμανόγλιο Νοσοκομείο, στη μητέρα μου. Δυστυχώς όμως, ο μπαμπάς μου δεν ανταποκρίθηκε σ’αυτή τη πρωτοποριακή θεραπεία και πέθανε δύο ώρες αργότερα, βάζοντας τέρμα σε μιά ταλαιπωρία που κράτησε δέκα μέρες από τη μέρα που μπήκε στο πνευμονολογικό όρθιος με μία ίωση και βρέθηκε στην εντατική. Διατήρησε έτσι την παραδόση της συγκεκριμμένης εντατικής που δεν θέλει κανέναν να βγαίνει ζωντανός από κει, εκτός από κάτι λίγους τυχερούς που ρίσκαραν, υπέγραψαν και έφυγαν με δική τους ευθύνη. Θέλω να σας διηγηθώ ότι βιώσαμε αυτές τις μέρες. Δείτε το σαν ένα οδηγό επιβίωσης για τη συγκεκριμμένο νοσοκομείο.

-Κατ’αρχάς να ξέρετε ότι μπαίνετε με δική σας ευθύνη και οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν φέρουν καμία υποχρέωση να σας βγάλουν ζωντανούς, εξάλλου άνθρωποι είναι και αυτοί και κουράζονται γιατί να μην πάρουν έναν υπνάκο στη νυχτερινή βάρδια? Αν δεν τα καταφέρετε να επιβιώσετε να ζητήσετε τις ευθύνες από τον Θεό, όταν τον συναντήσετε, εξάλλου Αυτός είναι που σας περιθάλπτει εκεί μέσα.

– Δεν υπάρχει λόγος να τρέχετε από όροφο σε όροφο ψάχνοντας γιατρό άλλης ειδικότητας αν τον χρειάζεστε, εμείς δύο μέρες ψάχναμε έναν αγγειοχειρούργο και τρεις έναν πνευμονολόγο.¨Οταν θέλει θα σας βρει εκείνος ,αν σας προλάβει ζωντανό, αλλά και να μη σας προλάβει πάλι μην στεναχωριέστε. Το νοσοκομείο θα φροντίσει να σας καθαρίσει και να σας φιλοξενήσει, χωρίς κόστος παρακαλώ, στα υπερσύγχρονα και άνετα ψυγεία του μέχρι να σας παραλάβει λιμουζίνα.

-Μη χτυπάτε το κουδούνι ανάγκης νερό δεν θα πιείτε πάρτε το απόφαση. Αν συνεχίσετε να επιμένετε θα σας βάλουν και τις φωνές. Το ζεστό φαγητό ξεχάστε το. Το φέρνουν την ώρα που περνούν οι γιατροί και μέχρι να έρθει το επισκεπτήριο έχει παγώσει και δεν τρώγεται.

– Αν παρ’όλα αυτά καταφέρετε να επιβιώσετε τις πρώτες 48 ώρες αυτόματα γίνεστε αντικείμενο θαυμασμού από τους επισκέπτες και ταυτόχρονα ιατρικό φαινόμενο. Τότε μαζεύονται όλοι οι γιατροί που μέχρι πριν ψάχνατε αλλά δεν βρίσκατε. Ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις αλλά μην ζητάτε και απαντήσεις.

– Να ξέρετε ότι γάζες, γάντια, υποσέντονα, ιώδιο, μάσκες και χαρτιά θα πρέπει να φέρετε από το σπίτι, τα κρεββάτια είναι χαλασμένα και τα μηχανήματα δεν δουλεύουν σωστά για αυτό αν τα ακούσετε να χτυπάνε μη δίνετε σημασία, όπως δεν δίνουν και οι νοσηλευτές. Εξάλλου ότι τα ακούτε είναι δείγμα ότι ζείτε, αν τώρα δεν τα ακούτε κάποια στιγμή θα αρχίσετε να μυρίζετε όποτε θα καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά και θα σας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

– Επίσης θέλω να σας ενημερώσω πως η παραπάνω κλινική αλλάζει τα αρχικά της από ΚΕΜ (Καρδιολογική Εντατική Μονάδα) σε ΚΕΑ (Κεντρική Είσοδος Άδη)

Αντε βρε και καλή ψυχή.

About akalfopoulou

Author of three poetry collections, a book of essays, Ruin, Essays in Exilic Living, and most recently, A History of Too Much (Red Hen Press 2018).
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Να του θυμίζετε να αναπνέει

  1. Τα θερμά μου συλληπητήρια για την απώλεια του πατέρα σου. Έχω ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες με τα Δημόσια Νοσοκομεία και το επίπεδο περίθαλψης με τον Πατέρα μου και τον Πεθερό μου. Δυστυχώς όλα είναι χρεωκοπημένα σε αυτή την έρημη πατρίδα μας. Κουράγιο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s